Restaurangbesök – en samlingspunkt

big_22d5b97d-7712-4a96-afed-641af7672a27Att äta på restaurang är en lyx för många människor och en möjlighet till att samlas och umgås.

Man väljer maträtter och drycker från restaurangens utvalda meny och de beställs vid bordet av en servitris eller servitör. Detta är en guldkant på vardagens tillvaro för många människor.

Att äta på restaurang har blivit mer och mer populärt med åren och år 2015 omsatte restaurangbranschen hela 99 miljarder kronor. Restauranger kommer i många varianter och du kan hitta allt från middagar med fem minuters tillagningstid hos snabbmatsresturangerna till sjurätters middager hos fina så kallade fine dining-restauranger.

Det serveras ofta också alkoholhaltiga drycker och välgjorda drinkar som lagas av restaurangens bartender. Restauranger som serverar husmanskost och öl eller andra så kallade bruna drycker (som whisky, cognac och dylikt) kallas ibland för en krog.

Med lite sökning på internet kan man hitta restauranger som serverar mat från alla världens hörn. Det asiatiska köket är populärt i Sverige och det går att hitta både japans sushi, kinesisk husmanskost, chilihet thaimat och vegetarisk indisk mat på flera ställen i landet.

Mat och dryck är en del av kultur som kallas för gastronomi. Gastronomi är läran om mat och kultur. Hur maten komponeras på bästa sätt och huvudfokus ligger vid tillagning, inte vid förtäring.

På restaurang äts mat ofta i kombination med ett gott glas vin och även vinkunskap är en hel vetenskap. På de finare och mer påkostade restaurangerna finns ofta en sommelier att tillgå vid rådfrågning om dryck i kombination med den valda maten. En sommelier är ofta en servitör med huvudansvar för vin, en vinexpert som vet vilka viner som passar bäst till den mat som gästerna har valt.

När man går in på en restaurang möts man ofta av en hovmästare som har hand om alla bordsbokningar, välkomnar en till restaurangen, sätter en till bords och eventuellt tar dryckesbeställning innan servitrisen tar vid.