Bions historia

boedecker-theaterI Svegs folkets hus och park finns möjlighet att se på film i en fin biosalong med bra akustik och klassiskt röda stolar.

På biografer har man möjlighet att se de nyaste filmerna innan de släpps på film eller internet. De ses på en storbildsskärm med så kallat surround-ljud, vilket betyder att ljudet kommer från alla håll och kanter, beroende på var de passar bäst. Om en karaktär kommer bakifrån hörs därför dennes steg i högtalarna bak i biosalongen.

Ordet biograf är ett försvenskat ord av grekiska orden “bios” och “grạphhein” som betyder ungefär liv och skriva, rita. Det vill säga att måla med liv.

År 1895 var det premiär för världens första film på bio. Detta skedde i Paris och filmen hette L’Arrivée d’un train en gare de la Ciotat (Tåget ankommer Ciotats station).

Runt mitten av 1900-talet kom “bio-boomen” till USA där man vid det laget hade lagt till både färg och ljud. På 1970-talet skapade man stora biografer med olika biosalonger, på det sättet som vi är vana vid idag, för att kunna möta ett stort filmintresse bland publiken.

Bland annat hemmabiosystem, streaming på internet, DVD-filmer, tv-operatörer med flera hundra tv-kanaler och andra tekniska framsteg har försökt konkurrera mot bion utan resultat. Biofilmer står starkt kvar idag och är en mötesplats för filmintresserade, familjeträffar och dejter.

De flesta filmer på bio är så kallade spelfilmer, det vill säga att de är påhittade med ett manus och skådespelare. Film på bio är väl befäst i svenskarnas kultur, år 2015 var det 17 miljoner biobesök i Sverige.

Det finns också ett antal filmpriser som kan vinnas och ett gäng filmfestivaler i världen. Det mest prestigefyllda priset att vinna kan vara en Oscar. Där utnämns bland annat årets bästa film, årets bästa skådespelare och årets bästa manus. En av de populäraste filmfestivalerna är Cannes filmfestival som anordnas i staden med samma namn.