Biografens historia

draken_1930-talDen allra första projicerade filmen för betalande publik visades i Paris 1895. Den allra första biografvisningen i Sverige var på en mässa i Malmö 1896. Biografer har funnits i Sverige sedan början på 1900-talet och har alltid lockat och roat människor i alla åldrar. Det är något mycket speciellt med att sitta i en stor lokal och se film på en stor duk, upplevelsen och ljudet gör det till en mycket speciell känsla.

Att gå på bio tillsammans med någon man tycker om kan vara väldigt romantiskt, och gå och se en rolig film med barnen är alltid lika uppskattat och kul. Det finns ett otroligt utbud av filmer att välja bland så alla kan hitta det man tycker passar. Allt ifrån komedier, action, thriller, svenska, utländska till romantiska filmer.

Att man kan köpa de klassiskt goda popcornen att knapra på till filmen är underbart, eller så finns det ju massor av andra godsaker att välja bland. Det hör ju liksom till att ha något gott att smaska på när man ser filmen, och någon god dryck att släcka törsten med.

Det har funnits många hot mot biografer i form av hemmabioanläggningar, dvd-filmer, tillgång till internet, nedladdningar men biografbesöken har ändå fortsatt på en stabil nivå. Biograferna är här för att stanna, det speciella med att gå på bio och se en bra film vill människor fortsätta att ha kvar.

Sedan hela biografbranschen har digitaliserats så kan många visa premiärfilmer samtidigt och publiken fortsätter att komma till biograferna. Den övergången var klar i Sverige 2013 och då kom ett uppsving för hela branschen. Det har varit en otrolig förbättring av både ljud och bildkvalitet genom åren och numer är det ett fantastiskt nöje att gå på bio. Även sittplatserna har förbättrats enorm genom åren, nu sitter man i sköna fåtöljer och ser sin favoritfilm.